Like us! Like us! Like us!

Vervoer naar en in Parijs

Een weekendje met de kinderen naar Parijs? Hoe werkt het openbaar vervoer in Parijs, waar kun je fietsen huren, fiets- en wandeltochten boeken? Mamyloe zocht het voor je uit. Op deze pagina vind je praktische tips en leuke weetjes, voor een fijne tijd met je kids in het prachtige, romantische Parijs. 

Vervoer naar Parijs

Parijs is prima te bezoeken met de auto. In 4 a 5 uur rijd je naar Parijs toe. Nederland, Belgie en dan via de A1 naar Parijs. In de meeste gevallen neem je dan de boulevard Périphérique richting het centrum van Parijs. Zorg voor een goede navigatie, want in Parijs zelf is het druk en heb je veel eenrichtingsstraten. Let op: onderweg rijd je een stukje over de Route-Peage. De kosten voor tol zijn ongeveer € 15,00!

Tip: als je bij je hotel geen parkeerplaats hebt, reserveer dan van tevoren een parkeerplek in Parijs. 

Een alternatief voor de auto is de Thalys naar Parijs. In Nederland vertrekt de Thalys vanaf Amsterdam CS. Daarna rijdt de trein via Schiphol naar Rotterdam CS en vervolgens naar Antwerpen. Mocht je besluiten om met de trein te gaan, klik dan hier voor meer informatie over de vertrektijden en prijzen. 

Openbaar vervoer in Parijs

Het openbaar vervoer in Parijs is goed geregeld. Je kunt je verplaatsen via de metro/RER, bus en de tram. Kijk op de site van de vervoersmaatschappij in Parijs (RATP) voor informatie over de kaartjes die je kunt kopen en de prijzen. De kaartjes die je koopt zijn geldig in zowel de metro, tram, bus en de RER-treinen. Je koopt de kaartjes bij een metrostation aan het loket of bij een automaat.

Tip: voor kinderen zijn speciale kaarten. Kinderen t/m 3 jaar reizen gratis in tram, metro en bus. Kinderen (4 t/m 11) krijgen 50% korting op een Paris-Visitekaart en (4 t/m 9) 50% korting op een carnet (10 tickets) en kaartje voor de RER. Op de site vind je hierover meer informatie. 

Metro
In Parijs is de metro de snelste en makkelijkste manier om je te verplaatsen. Parijs heeft 14 metrolijnen met ieder een eigen kleur. Zo kun je de lijnen dus makkelijk herkennen. Op straat herken je de metro aan het bord Métropolitain of de hoofdletter M. Dagelijks kun je reizen van 's morgens 05.20 tot 's nachts 01.20 (zaterdagavond tot 02.20 uur).

Tip: neem een kleine buggy mee en geen grote wandelwagen, zodat je makkelijk door de poortjes van de metro kunt!

Hoe werkt de metro in Parijs?
1) Kijk waar je wilt opstappen.
2) Kijk waar je wilt uitstappen
3) Kijk naar het nummer en de kleur van de metrolijn.
4) Plan aan de hand van een metrokaart je reis van het ene naar het andere metrostation. De richting die je op moet staat bij de perrons aangegeven samen met het nummer van de metrolijn en de kleur.

Tips:
- Vraag bij een loket een Plan de poche. Een kaartje dat makkelijk in je zak past met daarop alle metro-, bus- en RER-lijnen.
- Zorg voor een geldig vervoerbewijs op het metroperron!

Metrolijn nummer 14
Wist je dat er in Parijs een metrolijn rijdt zonder bestuurder? Metrolijn nummer 14, de eerste Parijse metrolijn die geheel automatisch wordt bediend. De lijn verbindt Saint-Lazare via de Parijse binnenstad met de Olympiades op de linkeroever van de Seine. Als je zorgt dat je helemaal voorin staat kijk je met hoge snelheid in een donker zwart gat...  Alsof je zelf de bestuurder bent! 

RER
De RER kun je nemen als je je wilt verplaatsen in de buitenwijken van Parijs. RER is ook een soort metro en stopt minder vaak. Het systeem werkt ook hetzelfde als de metro en de stations zijn te herkennen aan het RER-teken. De zones van de RER in Parijs vind je op de plattegrond bij de stations. Voor zone 1 in Parijs kun je dezelfde kaartjes gebruiken als voor de metro. Voor zone 2 t/m 6 heb je een kaartje nodig dat geldig is tot de betreffende zone. Je kunt ook een Billet Ile de France kopen bij het loket of bij een automaat. 

Tips:
- Vermijd het openbaar vervoer in de ochtend- en avondspits
- Download de gratis app van de RATP (vervoersmaatschappij in Parijs) en stippel je reis uit!

De bus in Parijs
Met de bus zie je natuurlijk veel meer van de mooie stad Parijs, maar het planning van jouw route doe je niet 1,2,3! Ga je de uitdaging aan, kijk dan hier voor een overzicht van de buslijnen die er zijn in Parijs. De bussen rijden van 's morgens vroeg tot 's avonds laat. Probeer de bus te mijden in de spits, vooral bij slecht weer want dan zit de bus erg vol. 

Bussen hebben twee cijfers. De haltes herken je door bushokjes of een paal waarop de naam van de halte en de nummers van de buslijnen staan. Instappen doe je aan de voorzijde en aan de achterkant stap je uit. Met de standaard openbaar vervoer tickets kun je gebruik maken van de bus.

Tram Parijs
Parijs heeft vier tramlijnen. In het noorden van Parijs vind je tramlijn 1. Die lijn verbindt Saint-Denis met Noisy-le-Sec. Lijn 2, ook wel Trans Val-de-Seine genoemd, ligt in het zuidwesten van Parijs en verbindt de wijk La Défense met Issy-les-Moulineaux. Lijn 3 loopt van het metrostation Porte d'Ivry (metrolijn 7) naar Boulevard Victor (RER C). Tot slot loopt lijn 4 Lijn 4 over een oude spoorlijn tussen Bondy en Aulnay-sous-Bois.

Taxi's in Parijs

In Parijs zijn vele taxistandplaatsen. De verlichte lichtbak geeft aan dat de taxi vrij is. De tarieven hangen af van het tijdstip (overdag of ' avonds) en de lengte van de rit. Voor een vierde persoon wordt soms een extra bedrag gerekend. Het is gebruikelijk om de chauffeur 10% fooi te geven. Hier vind je een overzicht van de standplaatsen in Parijs.