Like us! Like us! Like us!

7 bijzondere uittips

20-12-2014

Een tijdje geleden werkte ik mee aan een interview en werd gevraagd naar mijn top 7 van bijzondere kinderactiviteiten in de winterperiode in Nederland. Deze 7 tips wil ik natuurlijk ook heel graag met jullie delen. Lees hieronder het hele interview en laat je inspireren!

Erop uit in de winter!

Jeanet van Lieshout was op zoek naar leuke activiteiten voor haar kinderen, dicht bij huis en weg van de 'massa'. Uitjes die leuk zijn voor kinderen én waar óók ouders van genieten. Om deze tips te delen met andere ouders, richtte ze Mamyloe.nl op. Op Mamyloe.nl vind je de meest bijzondere kinderactiviteiten en kindvriendelijke restaurants in een aantal steden in Nederland (en nu ook in Barcelona, Parijs en Antwerpen).

Haar zeven wintertips:

1. "Eén van de uitgangspunten van Mamyloe.nl is: weer of geen weer, we kunnen altijd naar buiten! Laarsjes aan, regenjas aan of een dikke trui. Op onze site staan veel buitenactiviteiten. Favoriet bij mijzelf is een wandel- of struintocht door de natuur. Je kunt in Nederland heerlijk door de bossen wandelen. Staatsbosbeheer en Natuurmonumenten hebben mooie gebieden waar ze wandelingen hebben uitgezet. Tijdens de schoolvakanties en weekenden organiseren zij met regelmaat leuke kinderactiviteiten. De 'winterwandeling met snert' bijvoorbeeld, of 'dierensporen zoeken'. Nationaal Park de Biesbosch is ook erg mooi in de winter."

2. "Ik woon zelf in Gorinchem en hier in de omgeving heb je verschillende forten en kastelen. Onderdeel van de Hollandse Waterlinie, die loopt van Muiden tot Woudrichem. Het is een route met kastelen en forten. Veel ervan moeten tegenwoordig hun eigen broek ophouden, en hebben daarvoor geld nodig. Daarom zie je dat zij steeds meer activiteiten organiseren voor kinderen, vooral in de weekenden en in de vakanties. Zo heb je bijvoorbeeld het Geofort in Herwijnen, de Winterkermis, schaatsbaan, sterrenkijkavonden bij het fort of een riddertocht."

3. "Steeds meer musea in Nederland hebben kinderroutes en kinderactiviteiten op hun programma staan. Je kunt naar de grote, bekende musea, maar je kunt ook eens een kijkje nemen in een lokaal museum. Zij bieden vaak veel informatie over de regio of stad en de geschiedenis daarvan. Op onze site zijn voorbeelden van lokale musea met kinderactiviteiten te vinden. Bij mijn eigen kinderen is het Oertijd museum in Boxtel een van de favorieten, een museum over dinosaurussen."

4. "Een leuk alternatief voor een dierentuin is de kamelenmelkerij, kinderboerderij of schaapskooi. Vlakbij Den Bosch zit de enige kamelenmelkerij van Europa. Kinderen mogen af en toe zelf de kleine kamelen een flesje geven. Als je een schaapskooi in de buurt hebt is dat ook leuk. Mijn kinderen mogen de herder regelmatig helpen met de schapen of lammetjes verzorgen. Veel kinderboerderijen zijn erg actief en boeren vertellen graag verhalen over de dieren of over de verzorging."

5. "Speciaal in de winter natuurlijk: schaatsen! Dat kan overal in Nederland op de mooiste plekken. De meeste dorpen hebben zo'n stevige schaatstraditie dat bij het eerste ijs de koek- en zopiekramen al gereed staan. Maar ook in de stad kun je schaatsen: steeds meer grote steden leggen schaatsbanen in de stad aan."

6. "Wat kan van Noord naar Zuid Nederland: lekker naar het strand om uit te waaien. Ik ben er zelf dol op als het koud is. Je trekt extra warme kleren aan en neemt de vlieger mee. Daarna samen warme chocomelk drinken. Met de verzamelde schelpjes of steentjes kun je later thuis mooie dingen maken. Dat kan trouwens ook na een fijne wandeltocht in het bos: samen aan de keukentafel knutselen met alles wat jullie onderweg hebben gevonden."

7. "Oké, en als het echt slecht weer is ga ik naar een binnenspeeltuin. Ik kies liever voor kleinere binnenspeeltuinen, de grote zijn soms zo druk of massaal. Bij Mamyloe.nl zoeken de locals ook expliciet naar kleinschalige initiatieven en plekjes. Je ziet bijvoorbeeld wel eens dat boeren een schuur die ze over hebben, ombouwen tot een binnenspeeltuin. Die zijn vaak heel knus. Een uitje voor de kinderen moet voor ouders én kids leuk zijn !" |