Like us! Like us! Like us!

Vervoer in Barcelona

Een weekendje met de kinderen naar Barcelona? Hoe werkt het openbaar vervoer in Barcelona, waar kun je fietsen huren, fiets- en wandeltochten boeken? Mamyloe zocht het voor je uit. Op deze pagina vind je praktische tips en leuke weetjes, voor een fijne tijd met je kids in het prachtige, zonnige en gezellige Barcelona. 

In Barcelona kun je al wandelend veel zien. Neem voor de kleinsten, ook als ze al kunnen lopen, een buggy mee. Ze kunnen dan fijn rondkijken en af en toe lopen. Barcelona is ook goed te doen per fiets. Er zijn heel veel fietspaden aangelegd. En dan natuurlijk het openbaar vervoer: de metro, leuke trams, de bus of de kabelbaan! Het vervoer is goed geregeld in Barcelona. Je kunt de verschillende vervoersmiddelen ook leuk combineren. 

Fietsen door Barcelona = genieten

Lekker op de fiets! Dat kan prima in Barcelona. Je kun zo snel veel zien van de stad en toch krijg je alles mee en als je iets leuks ziet, stop je gewoon.  Zorg dat de kids een helm dragen! 

Ontdek Barcelona op de fiets met het gezin

Mamyloe heeft samen met Brood en Tomaat een fietstour speciaal voor gezinnen met kinderenGezellig met je gezin én een eigen Nederlandstalige privégids fietsen door het mooie Barcelona! Ontdek de versmarkt la Boquieria, het strand, het stadspark la Ciutadella, het sprookjeshuis Casa Battlo van Gaudi en het voormalige armenziekenhuis waar Gaudi is overleden. Meer informatie over de Mamyloe-Fietstour!

Wandelen door Barcelona

In Barcelona kun je al wandelend veel zien. Neem voor de kleinsten, ook als ze al kunnen lopen, een buggy mee. Ze kunnen dan fijn rondkijken en af en toe lopen. 
Speciaal voor Mamyloe ontwikkelde BroodenTomaat de Mamyloe familiewandeltour Barcelona. Wandel met jouw gezin én een Nederlandse privégids naar plekken waar je zelf niet snel zult komen. Geniet onderweg van een ijsje bij Gelaaati, wandel mee over de prachtige versmarkt en zie hoe ze snoepgoed maken bij Papabubble. Meer informatie over de Mamyloe-wandeltour!

Openbaar vervoer in Barcelona

Het openbaar vervoer in Barcelona is uitgebreid én voordelig. Met een ticket krijg je toegang tot alle bussen, trams, metro's en FGC- treinen. Tickets kun je online kopen, in een krantenkiosk of in één van de vele verkooppunten van de openbare vervoersmaatschappij TMB die je in elk metrostation vindt. Er bestaan verschillende types tickets. Kijk eerst goed welke het beste bij je past. Ook een 10-rittenkaart is handig!

Tip: Het kan zinvol zijn een Barcelona Card aan te schaffen. Deze kaart geeft je gratis openbaar vervoer en daarnaast korting op attracties en musea. De kaart kun je kopen bij alle toeristeninformatiepunten. De kaart geldt vanaf de eerste keer dat je hem activeert. Hij kost ongeveer 7,- eruro per dag voor kinderen en ongeveer 15,- euro per dag voor volwassenen. 

Vervoer per bus

De lijnbussen rijden regelmatig en op tijd. Reizen met de bus gaat meestal wel iets langzamer dan met de metro. Maar het is goedkoop en je ziet nog eens wat van de stad. Met de bus in Barcelona is elke plek gemakkelijk te bereiken. De lijnbussen rijden in Barcelona in de regel tussen 6.30 en 22 uur. Bij het toeristenbureau kun je een kaart krijgen waarop de dienstregeling en de routes zijn aangegeven. Bij de bus geldt de volgende regel: mensen die in de bus willen, stappen bij de chauffeur in en stempelen hun kaartje af in de machines of kopen direct een kaartje bij de chauffeur.

Metro in Barcelona

Het openbaar vervoer is goed geregeld in Barcelona. En reizen met de metro is goedkoop, simpel en snel.

Tip: pas op in de metro op voor zakkenrollers. Iedereen weet het, maar ze zijn heel gehaaid. Voor je het weet zit je op een politiebureau om aangifte te doen van gestolen pinpassen, camera's of andere zaken.

Het metronetwerk van Barcelona maakt deel uit van het geïntegreerde openbaar vervoersnetwerk van Barcelona. Tickets voor de metro kun je kopen aan een loket, een automaat in het metrostation zelf of in een krantenkiosk. Je kunt er ook meerdagenpassen of meerrittenkaarten kopen. Als je vaak het openbaar vervoer denkt te gebruiken, zijn dit soort vervoersbewijzen voordeliger dan gewone metrotickets.

Een metrohalte herken je aan het TMB-logo aan de ingang van het metrostation. De ingang vind je meer informatie over de lijnen die er passeren. Als je een metrostation binnengaat, dien je je ticket te valideren aan een automaat aan de draaideuren. Na validatie is je ticket 120 minuten geldig. Op verschillende plaatsen in het station vind je elektronische informatieborden die aangeven binnen welke tijd de metro zal aankomen. Elk station beschikt over intercoms waarmee je iemand van het personeel kan oproepen, mocht je een vraag hebben.

De belangrijkste stations zijn:

De meeste bezienswaardigheden in de stad zijn met de TMB metro´s bereikbaar. Als je Barcelona uit wilt of de berg Tibidabo wilt bekijken moet je wel met de FGC. De belangrijkste haltes voor toeristen en stedentrippers:Barceloneta – Nog geen tien minuten lopen naar het strand.

  • Barceloneta – Nog geen tien minuten lopen naar het strand. 
  • Collblanc – Bij Camp Nou, FC Barcelona stadion
  • Plaça Catalunya – Dit is aan het einde La Rambla (De zee is het begin). Hier komen de meeste metrolijnen samen.
  • Passeig de Gracia  Dit is een winkelboulevard met beroemde modehuizen (leuk voor de mama's!)
  • Paral.lel – Vertrekpunt van de trektram (funicular) naar de berg Montjuic.
  • Sants Estació – Het grootste treinstation van Barcelona.
  • Sagrada Familia – De beroemde katedraal-tempel van Gaudí.

Taxi's in Barcelona

De taxis's zijn zwart-geel en zijn vrij als het groene licht op het dak brandt en het bordje 'libre' achter de voorruit staat. Ga gewoon ergens langs de kant van de weg staan, steek je hand op als er een taxi met groen licht aankomt. Et voila!

Met de Boot!

Las Golondrinas' is de naam van de bootjes waarmee je heerlijk kunt rondvaren door de oude haven in Barcelona. Genieten om even op het water te zijn! De schepen maken rondvaarten door de haven, Port Olímpic en naar het Forum. De Golondrina's varen dagelijks en hebben 2 verschillende tours waaruit je kunt kiezen (van 40 minuten en 1,5 uur). De tour van 40 minuten vaart je door de havens van Barcelona. En je ziet Barcelona het Maremàgnum vrije tijds complex, de Porta de Europa brug, de kloktoren en de oude vuurtoren en Hotel W. Deze tocht start alleen bij de voet van de Columbuszuil (niet bij het forum).  

De tour van 1,5 uur kun je starten bij de Columbuszuil (colum) of bij het Forum. Je gaat van (Colom-Fòrum-Colom of andersom). Je ziet Barcelona's kustlijn, de (olympische) haven en de stranden. Meer info

Met de kabelbaan!

Een prachtige ervaring om zo hoog boven Barcelona te zweven! Het uitzicht is prachtig en het het is ook wel een beetje spannend! Je kunt de kabelbaan praktisch gebruiken als vervoersmiddel om naar Montjuïc te gaan in plaats van de metro, de bus of lopend, ook de kabelbaan nemen. De Telefèric de Montjuïc is een van de meest populaire attracties in Barcelona en dat is niet voor niets. Het traject biedt een adembenemende uitzicht over de stad. Boven aangekomen kun je heerlijk wat gaan drinken en lekker genieten van het uitzicht! 

Er is nog een leuke kabelbaan! De Telefèric Aeri del Port (met de gekleurde kabines). Deze vertrekt vanuit de wijk Barceloneta en gaat over de haven heen naar het uitkijktpunt Miramar op de Montjuïc-berg. 

Tip Severine: 'Kijk vantevoren of de kabelbanen dienst hebben'. Meer informatie

City-tours in Barcelona

Wil je de stad snel bezichtigen, dan kun je ook een city-tour bus nemen. Een tocht met deze dubbeldekker duurt ongeveer 2 uur, je kunt in- en uitstappen wanneer je wilt. Er zijn twee organisaties: Barcelona Bus Turístic en Barcelona City Tour. Ze hebben andere kleuren en routes, maar zijn beide prima. De rode Barcelona City Tour heeft een Nederlandse audiogids. Nadeel... het kan erg druk zijn in deze bussen.

Tip: Kinderen tot 4 jaar reizen gratis in deze bus. Boven in de dubbeldekker is geen dak, waardoor je de stad beter kunt beleven.