Like us! Like us! Like us!

Vervoer in Antwerpen

Een weekendje of dagje met de kinderen naar Antwerpen? Hoe kom je er en hoe werkt het daar met het vervoer? Mamyloe zocht het voor je uit. Op deze pagina vind je praktische tips en leuke weetjes, voor een fijne tijd met je kids in het prachtige en gezellige Antwerpen.

Boek je treintickets via Mamyloe bij NS international. Makkelijk en voordelig!

Maar met de trein is Antwerpen goed en comfortabel te bereiken en...geen rompslomp met files of parkeren. Antwerpen heeft verschillende stations en de verbinding vanuit andere steden is prima! Voor een bezoek aan Antwerpen ga je naar het Centraal Station. Van daaruit loop je snel en makkelijk naar hartje centrum. Tip: Neem ook even de tijd om het station te bekijken. Sinds de restauratie is het station één van de mooiste treinstations ter wereld! 

Vanuit Nederland reis je snel en voor een scherpe prijs naar Antwerpen: Boek je treintickets vanaf elke stad in Nederland naar Antwerpen via Mamyloe!

Openbaar vervoer in Antwerpen

Antwerpen heeft een goed openbaar vervoer netwerk. Het bestaat uit trams en bussen. Het openbaar vervoer is een leuke en handige manier om de stad te ontdekken. 

Reizen met de bus of tram in Antwerpen

Als je in Antwerpen een grotere afstand moet overbruggen, is de tram of de bus een goed vervoersmiddel. Het bus- en tramvervoer in Antwerpen wordt geregeld door de Vlaamse vervoersmaatschappij De Lijn. Een deel van de trams rijdt onder de grond. De zogenoemde pre-metro's. Je hoeft nooit lang te wachten, want om de 10 - 15 minuten komt er wel een tram voorbij. Informatie over verbindingen, dienstregelingen en tarieven vind je op de website van De Lijn. Voor het busvervoer in Antwerpen kun je ook terecht bij het informatieloket op het treinstation. 

Tip: koop je tram- of busbiljet in een van de volgende verkooppunten: krantenwinkel, supermarkt, Antwerpen Toerisme & Congres of aan de automaten aan de haltes. Een kaartje is daar 20% goedkoper.

Ontdek Antwerpen op de fiets

Wil je alle verhalen achter de mooie straatjes, knusse steegjes, pleintjes en bezienswaardigheden ontdekken? En heb je geen zin om dit lopend te doen? Huur dan een fiets en ontdek Antwerpen zelf of boek een fietstocht. Gezellig met het hele gezin door Antwerpen fietsen en zelf de highlights ontdekken. Zo zie je meer in minder tijd. Of ga juist van de gebaande paden af, ook leuk! Beleef de stad van binnenuit en ontdek hoe en waar een local zich beweegt, uitgaat en het leven ervaart in de stad. 
De fietstochten worden begeleid door een lokale gids. En dat is nou juist zo leuk, want zij kennen de ins en outs van de stad Antwerpen. In drie uur fiets je langs alle bezienswaardigheden van de stad en vertelt de gids je de weetjes!

Tip: boek je tour bij Baja Bikes. Informatieve en gezellige tours met een Nederlandse gids die je vanalles kan vertellen over deze mooie Belgische stad. Vergeet je legitimatiebewijs niet als je een fiets wilt huren!

Met de auto naar Antwerpen

Vanuit Nederland kun je via verschillende snelwegen naar Antwerpen reizen: vanuit Breda rijd je via de A16 naar Antwerpen. Als je de grens overgaat, gaat de A16 over in de A1/E19. Deze route is vaak druk. Een goed alternatief is dan de route via Roosendaal en Bergen op Zoom. Je rijdt dan via de A4. Je bereikt Antwerpen dan via de haven. Vanuit het zuiden van het land bereik je Antwerpen via de E34 of E313. De ring in Antwerpen is gevoelig voor files, vooral tijdens de spits. Daarom zou je kunnen overwegen om buiten de drukke tijden of met de trein te reizen

Parkeren in Antwerpen

Een deel van de binnenstad is autovrij en de parkeerdruk in Antwerpen is hoog. In het centrum van Antwerpen en op veel plaatsen in de districten moet worden betaald om te parkeren, of geldt er een beperking in tijd (‘schijfparkeren’). De plekken waar je betaald kunt parkeren en de tarieven, vind je hier. 

Aan de rand van Antwerpen vind je diverse P+R (Park & Rideparkings) gelegen. Daar kun je gratis parkeren. Met het openbaar vervoer reis je vervolgens richting het centrum van Antwerpen. Trams en bussen rijden vanaf daar met regelmaat richting de stad. De P+R parkeerplekken en de tramlijn die je vervolgens naar de stad brengt:

  • P+R Olympiade: Tramlijn 6 
  • P+R Keizershoek Merksem: Tramlijn 3 
  • P+R Metropolis: Tramlijn 6 en buslijnen 720, 730, 770, 775 
  • P+R Melsele: Tramlijn 3 
  • P+R Linkeroever Blancefloerlaan: Tramlijnen 2, 3 en 15 

Op de Singel, de parking aan de Desguinlei, op de Gedempte Zuiderdokken en een gedeelte van de Scheldekaaien kun je ook onbeperkt gratis parkeren.

Taxi's in Antwerpen

Wil je gebruik maken van een taxi in Antwerpen, dan vind je de taxi's op een van de vaste standplaatsen en bij de stations. Je kunt natuurlijk ook een taxi reserveren of er eentje aanhouden als je die voorbij ziet rijden (als het bordje taxi verlicht is). Het is gebruikelijk om de taxichauffeur een fooi te geven van 5-10% bovenop de ritprijs. Twee taxicentrales die je zou kunnen bellen zijn Antwerp-tax, (tel: +32 3 2383838) of Star taxi (+32 3 2575757).