Like us! Like us! Like us!

Vervoer naar en in Amsterdam

Een weekendje of dagje met de kinderen naar Amsterdam? Hoe kom je er en hoe werkt het daar met het vervoer? Mamyloe zocht het voor je uit. Op deze pagina vind je praktische tips en leuke weetjes, voor een fijne tijd met je kids in het prachtige en gezellige Amsterdam.

Met de trein naar Amsterdam

Maar met de trein is Amsterdam ook erg goed te bereiken en...geen rompslomp met files of parkeren.  Amsterdam heeft meerdere stations, waardoor de verbindingen met andere steden optimaal is. Voor een bezoek aan Amsterdam ga je naar het Centraal Station. Van daaruit loop je via het Damrak recht op de Dam af. Met de trein? Een goed alternatief! 

Openbaar Vervoer in Amsterdam

Amsterdam heeft een goed openbaar vervoer netwerk. Het bestaat uit tram, bus, metro en bootverbindingen. Het openbaar vervoer is een leuke en handige manier om Amsterdam te ontdekken. Vooral die bootverbindingen, super leuk! Tip: koop via Mamyloe een kaartje voor de hop on hop off canal bus (= een boot). Je vaart dan over de grachten en kunt op verschillende plekken in en uit stappen!

Reizen met de bus, tram of de metro
GVB verbindt Amsterdam, 7 dagen per week, 24 uur per dag. Op www.gvb.nl vind je alle informatie over het reizen met de bus, tram en/of met de metro in Amsterdam. Ook biedt deze site je informatie over waar je tickets kunt kopen, van hoe laat tot hoe laat de locaties geopend zijn voor het kopen van die tickets etc.

GVB dag of meerdagen kaart
Met de GVB dag of meerdagen kaart reis je onbeperkt met GVB door Amsterdam - dag én nacht - met bus, tram en metro, voor het aantal uren dat het beste past bij jouw plannen. De dagkaart is bijvoorbeeld vanaf de eerste check in 24 uur lang geldig. De tarieven variëren van € 7,50 (1 dag, 24 uur) tot € 32,00 (7 dagen, 168 uur). Meer informatie vind je hier. 
Let op: Deze kaarten zijn alleen geldig in metro, tram en bus van GVB. Dus niet in de streekbussen van Connexxion en EBS of in de trein.

Ontdek Amsterdam op de fiets of wandelend

Het is erg leuk om Amsterdam te ontdekken op de fiets of te voet. Huur een fiets en ontdek zelf. Of boek een wandel- of fietstour en zie zo alle highlights van de stad. Tip: boek je tour, stadswandeling en/of huur je fietsen via Mamyloe bij Baja Bikes. Informatieve en gezellige tours met een Nederlandse gids (vaak een local) die je vanalles kan vertellen over onze mooie hoofdstad. Zo zie je meer in minder tijd!
Je kunt natuurlijk ook alleen fietsen huren (ze hebben ook kinderzitjes). Gezellig met het gezin door Amsterdam fietsen en zelf de highlights ontdekken. Of ga juist van de gebaande paden af, ook leuk! Beleef de stad van binnenuit en ontdek hoe en waar een local zich beweegt, uitgaat en het leven ervaart in de stad.

Ontdek Amsterdam over het water

Bootje varen, theetje drinken... ontdek Amsterdam over het water. De kids vinden dit altijd prachtig. Met de waterfiets, een sightseeing tour of van plek naar plek met de Hop-on-Hop-off canal bus. Tip: boek de tickets alvast online via Mamyloe en ontvang 10% korting (klik op een van de linkjes voor meer informatie). 

Met de auto naar Amsterdam

Amsterdam is goed te bereiken met de auto. Buiten de spits...Want het kan druk zijn om de snelwegen. Vraag bij het hotel voor een goede parkeergelegenheid in de buurt en informeer ook naar de prijzen! Ook hieronder vind je tips over parkeren in Amsterdam. Tip: installeer een app op je telefoon waarmee je makkelijk kunt betalen.

Parkeren in Amsterdam

Parkeren in Amsterdam kan, maar is geen aanrader! Wil je toch met de auto naar Amsterdam, dan zijn er verschillende mogelijkheden om je auto te parkeren.

Openbare parkeerplekken in Amsterdam

Bijna overal in Amsterdam moet je betaald parkeren, maar niet overal kost dat hetzelfde. In de binnenstad betaal je bijvoorbeeld meer dan aan de rand van de stad. De tarieven variëren gemiddeld van € 2,00 tot € 5,00 per uur. Bij de meeste betaalautomaten in Amsterdam, betaal je met een chipknip. Bij de betaling moet je ook vaak je kenteken ingeven.

In sommige winkelstraten kost parkeren maar tien cent, alleen mag je dan weer maximaal een uur blijven staan. Ook het minimumbedrag dat je betaalt verschilt per gebied. Tot slot is er een aantal straten die binnen de blauwe zone vallen. Hier kun je gratis parkeren, binnen de uren die voor de blauwe zone gelden. Let hierbij goed op, want dit staat niet altijd duidelijk aangegeven.

Wil je de tarieven weten die gelden per straat, kijk dan hier voor het uurtarief en de tijden waarop je moet betalen. 

Parkeergarages

Een andere mogelijkheid is om je auto te parkeren in één van de vele parkeergarages die Amsterdam heeft. Je auto staat daar vaak veiliger en je kunt makkelijk betalen via de betaalautomaat. Een ander voordeel is dat je niet aan tijd gebonden bent. Op www.amsterdam.nl/parkeren-verkeer kun je nagaan wat de tarieven, openingstijden en betaalmethoden zijn van verschillende parkeergarages. Nadeel van parkeren in een van de parkeergarages in de binnenstad, is dat de uurtarieven rond de € 5,00 per uur liggen en een dagtarief kan oplopen tot zo'n € 50,00. Tijdens koopavonden in Amsterdam en de weekenden zijn de parkeergarages vaak erg druk. De parkeergarages buiten het stadscentrum zijn daarintegen een stuk goedkoper. Het uurtarief daar ligt rond de € 2,00.

P+R Parkeergarages

Een goedkoop alternatief, is om je auto in Amsterdam te parkeren in een van de P+R garages en dan met het GVB openbaar vervoer (tram, bus of metro) verder te reizen naar het centrum van Amsterdam te reizen. Maak je gebruik van andere vervoersmogelijkheden, dan is het goedkope P+R parkeertarief niet van toepassing. De voordelige P+R-regeling geldt ook als je vanaf de P+R met de trein naar het centrum verder kunt reizen als je gebruik maakt van de OV-chipkaart. Het papieren treinkaartje is niet geldig voor de P+R-regeling.

De locaties in Amsterdam met een P+R zijn:
Arena: Burg.Stramanweg 130, 1101 EP in Amsterdam
Bos en Lommer: Leeuwendalersweg 23b, 1055 JE in Amsterdam
Olympisch stadion: Olympische Stadion 44, 1076 DE in Amsterdam
RAI: Europaplein, 1078 GZ in Amsterdam.
Sloterdijk: Piarcoplein 1, 1043 DW in Amsterdam
Zeeburg l en ll: Zuiderzeeweg 46, 1095 KJ in Amsterdam
VUmc: Gustav Mahlerlaan 3004, 1081 LA in Amsterdam (afslag S 108 op de A10).
Je kunt maximaal 96 uur parkeren op de meeste locaties m.u.v. P+R ArenA (max 24 uur als er geen evenementen zijn) en P+R VUmc (alleen beschikbaar vanaf vrijdag 18.00 uur tot maandag 04.00 uur).

De tarieven voor P+R parkeergarages in Amsterdam:
- voor 10.00 uur (ma t/m vrij): € 8,- voor eerste 24 uur, daarna € 1 p.d.
- na 10.00 uur (ma t/m vrij): € 1,- per 24 uur
- in het weekend: € 1,- per 24 uur

Om verder te reizen naar het centrum koop je een P+R GVB kaart. Deze zijn verkrijgbaar bij de blauwe automaten (1 per persoon, maximaal 5 stuks per auto). Je kunt ook met je eigen OV-chipkaart verder reizen. De OV-vervoerskosten voor max. 2 personen zijn Eur 5,00. Voor elk persoon meer tot max. 5 personen per auto betaal je € 0,90 per persoon extra. De P+R GVB-kaarten kun je betalen met pin en creditcard. Op sommige plekken is het nog mogelijk om contant te betalen.
Bij terugkomst kun je betalen bij een parkeerbetaalautomaat. Hier wordt gecheckt of de laatste check-in op de terugreis naar de P+R locatie in het centrumgebied was. Als dit niet het geval is, betaal je het normale parkeertarief. Dit kan oplopen tot € 3,50 per uur.

Taxi's

Vanaf 1 juni 2013 mogen alleen chauffeurs van Toegelaten Taxi Organisaties (TTO's) passagiers vervoeren. TTO's zijn door de gemeente erkende taxibedrijven. Je herkent deze taxi's onder andere aan een daklicht met de naam van hun taxiorganisatie en een taxinummer. De officiële taxistandplaatsen van Amsterdam herken je aan de blauwe borden. Bekijk de plattegrond met alle vaste taxistandplaatsen in Amsterdam.
Elke taxi in Amsterdam heeft een taximeter. De ritprijs bestaat uit een starttarief, een prijs per gereden kilometer, een prijs voor de duur van de rit. Hier vind je de actuele prijzen.