Like us! Like us! Like us!

Fietsen in Amsterdam

Een weekendje met de kinderen naar Amsterdam? Neem dan lekker de fiets. Het vervoersmiddel bij uitstek om de hoofdstad van Nederland te ontdekken. 

Als Nederland een fietsland is, dan is Amsterdam de fiets hoofdstad. En dat is te merken. Niet alleen in het centrum, maar in de hele stad wordt veel gefietst. 

Ondanks de drukte van de stad is alles voor de fietsers goed aangegeven en zijn de fietspaden goed onderhouden, waardoor fietsen, ook met kinderen, wel nog steeds heel veilig is. Voor toeristen die een dagje of voor een weekendje weg een bezoek brengen aan Amsterdam is het dan ook zeker een aanrader om een fiets te huren en zo de stad te verkennen. 

Grote & kleine tochten 

Dat het in Amsterdam zo goed geregeld is voor fietsers betekent ook dat er genoeg mogelijkheden zijn voor verschillende fietstochten door Amsterdam. Er zijn grotere tochten en kleine tours. Je kunt deze zelf uitstippelen of een fietstocht met een gids boeken. Zo is het een leuke tocht om van Amsterdam naar Volendam te fietsen. Dit is een fietstocht van ruim een uur bij een gemiddeld fietstempo. Zowel Amsterdam als Volendam zijn natuurlijk enorm toeristische trekpleisters. Waarbij Amsterdam staat voor openheid en vernieuwend, terwijl Volendam juist bekend staat om oubolligheid en traditie. Zo kan men in Volendam een groepsfoto laten maken in traditionele klederdracht. Volendam is verder ook een erg leuk plaatsje om te bezoeken en te bewonderen, maar een fietstocht van een uur is natuurlijk niet voor iedereen weggelegd. Zeker voor gezinnen met kleine kinderen is de afstand van Amsterdam naar Volendam nog net te groot. Gelukkig zijn er ook kleinere routes binnen Amsterdam waarbij men de stad leert kennen op een heel rustige manier, op eigen tempo.  

Houd tijdens het fiets ook goed rekening met de fiets van je zoon of dochter. Kinderen in de leeftijd van 0 tot 4/5 jaar beschikken vaak over een fiets met zijwielen. Met zijwielen is het lastiger om een afstand te fietsen. Is je kind ouder dan 4-5 jaar? Kijk dan of de fiets in goede staat is. Pomp bijvoorbeeld de fietsband op en controleer de remmen. Maak ook duidelijk afspraken over het fietsen.   

Zoek je een nieuwe kinderfiets? Vergeet niet om goed te kijken naar de verschillende inchmaten. Bij kinderfietsen wordt er gesproken over inchmaten en bij fietsen voor volwassenen over framematen. Zo is een 22 inch meisjesfiets geschikt voor de leeftijd 7-9 jaar en een lengte van maximaal 122 cm. Een 24 inch meisjesfiets is weer geschikt voor de leeftijd 8-12 jaar en een lengte van maximaal 130 cm. Let op: dit zijn richtlijnen. Het belangrijkste is dat je zoon of dochter makkelijker met de voeten de grond kan raken. Op de website van Fietsenopfietsen vind je meer informatie over het berekenen van de juiste inchmaat.  

Toeristische trekpleisters geschikt voor kinderen 

Natuurlijk is het mogelijk om een tour te maken onder begeleiding van een gids. Dan word je tijdens het fietsen gelijk van alles verteld over Amsterdam en wat je op dat moment te zien krijgt. Echter, is het met een beetje voorbereiding net zo leuk om dit zelf te regelen. Willen je kids even een ijsje of wat drinken dan kan dat gewoon. Terwijl dit onder begeleiding van een gids toch meer tijdsgebonden is. Zoek vooraf de leuke plekjes op in Amsterdam. Kijk in de categorie activiteiten Amsterdam voor meer inspiratie.  

Op de website van de gemeente Amsterdam vind je meer informatie over fietstochten in Amsterdam en omgeving.